Duurzaam ondernemen

Boerderij De Boerinn, Mijzijde 6 3471 GM Kamerik.
tel: 0348 40 12 00 mail: info@deboerinn.nl

Duurzaam ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Hier op de boerderij vinden we het belangrijk om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en onze impact op het milieu te minimaliseren. Op die manier gaan we bewust om met mens, dier en omgeving. Duurzaamheid is daarom belangrijke pijler in de bedrijfsvoering van ons bedrijf midden in het Groene Hart

Lees hier onze MVO verklaring. De onderstaande onderwerpen betreffen samenwerkingen en maatregelen die wij al langere tijd hanteren met betrekking tot MVO.

Greenkey 

Het is gelukt! Sinds begin 2019 heeft Boerderij de Boerinn de Greenkey Goud normering. Dit is een bekend internationaal duurzaamheidskeurmerk voor bedrijven in de recreatie- en vergaderbranche. Aan dit keurmerk kan je zien dat bedrijven er alles aan doen om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Het milieu is (mede door onze groene omgeving) belangrijk voor ons.

Lees hier meer over Green Key.

Samenwerking met Abrona

Boerderij de Boerinn heeft sinds 2015 een waardevolle samenwerking met Abrona. Deze organisatie ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking. Dit alles met als doel persoonlijke ontwikkeling en participatie in de samenleving. Dit bereiken ze door ruimte te bieden voor eigen initiatieven en te zoeken naar invulling van een dagprogramma op maat. Onder het initiatief ‘NudoenGroen!’ verrichten acht medewerkers van Abrona allerlei werkzaamheden op het terrein van Boerderij de Boerinn zoals het groenonderhoud en het onderhoud van meubels. Als tegenprestatie biedt boerderij de Boerinn hen een eigen werkplaats waar zij hun gereedschappen en materialen onderbrengen. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkelingen van vaardigheden, materiaal- en plantenkennis. Daarnaast leren de medewerkers sociale vaardigheden en werknemersvaardigheden. Zo draaien sommige werknemers zelfs mee in de horeca en sluiten zij graag aan bij de geliefde bedrijfsuitjes. Boerderij de Boerinn is trots dat ze hiermee invulling kan geven aan maatschappelijk betrokken ondernemerschap met meerwaarde voor alle partijen.

Lokale producten

Wij werken zo veel mogelijk samen met verse en ambachtelijke producten van onze lokale partners.

Een deel van de groentes komt vanaf 2019 van ons eigen land, waar de biologische groenteboer deze verbouwt. Het fruit dat wij leveren is seizoensafhankelijk.

Inkoop

Bij de inkoop letten we zoveel mogelijk op het maken van een verantwoorde keuze: papieren artikelen bevatten het FSC-keurmerk; toiletpapier is van gerecycled materiaal; we kopen geen plastic wegwerpproducten in en kiezen waar mogelijk voor het aanschaffen van grootverpakkingen. We gaan graag samenwerkingen aan met bedrijven die het ook goed voor hebben met het milieu.

Biologisch en fair-trade producten

Onze wijnen en melk zijn biologisch en wij kiezen voor fair-trade koffie en thee.

Duurzame energie

Op het dak van onze boerderij hebben wij zonnepanelen geplaatst en inmiddels wordt ruim 30% van de energie opgewekt dankzij deze panelen. Ons streven is om dit te verhogen naar minimaal 50%. Onze ingekochte energie is volledig Groene Windenergie. In de keuken wordt gekookt op Propaangas en bij de aanschaf van nieuwe apparatuur wordt er gekeken naar energiezuinige apparaten.

Voedselverspilling

Om zo slim mogelijk in te kopen, hebben wij onze inkoop(porties) afgestemd op de verschillende doelgroepen. Ondanks dat een vol buffet het mooiste oogt, hebben wij besloten om het buffet beperkt bij te vullen zodra de toestroom naar het buffet over zijn hoogtepunt heen is. Er zijn ruim voldoende producten op voorraad om dit vers aan te vullen. Wij gaan voedselverspilling tegen door middel van de samenwerking met de app Too Good To Go. Overgebleven voedsel van de lunch- en diner buffetten wordt niet langer weggegooid, maar kan voor een kleine vergoeding bij ons worden afgehaald.

Afval

Het afval wordt gescheiden ingezameld. Van ons organisch afval (Swill) wordt biogas, compost en biodiesel gemaakt. Voor de achtergebleven kleding en schoenen (ruim 300 kilo per jaar) zoeken wij een tweede bestemming.

Natuur

In het voorjaar zetten wij gedeeltes van het weiland onder water om zo optimale voedselomstandigheden te creëren voor de vogels. Door kenners wordt dit ‘plasdras’ genoemd. Bovendien maaien wij in het voorjaar op een aantal percelen geen gras en beschermen we nesten, zodat de jonge vogels veilig kunnen opgroeien. Met een bijenkast en insectenhotel op ons terrein dragen wij bij aan de lokale biodiversiteit. Bijen zijn cruciale spelers binnen de biodiversiteit en de voedselketen, maar staan wereldwijd ernstig onder druk. Het insectenhotel biedt een nest-, schuil- en rustplaats voor verschillende insecten, waaronder bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, vlinders en bijen. De insecten nestelen zich naar hun eigen zinnen in een van de verschillende kamers

Samenwerking met Ontmoet Woerden

In 2017 is er een prettige samenwerking aangegaan met Ontmoet Woerden (website). De gemeente Woerden ligt centraal in Nederland en kent veel voordelen voor zakelijke groepen. Tussen alle randsteden in en uitstekend bereikbaar door middel van eigen vervoer of openbaar vervoer. Het collectief bestaat uit 16 partijen met als doel: Woerden als sterk zakelijk merk te positioneren op het gebied van events, congressen, bijeenkomsten en vergaderingen. Met in totaal 94 zalen en 4.850 plekken kan menig bedrijf goed terecht in een van de mooiste steden van Nederland.

collectief ontmoet woerden

Blijf op de hoogte!

Ontvang kortingen, het laatste nieuws in onze maandelijkse nieuwsbrief in je mail: